‘s Winters is er weinig zo sfeervol als een brandende houtkachel of open haard. Het knisperende geluid van het haardvuur en het zachte, flikkerende licht geven een warm en huiselijk gevoel. Van plan om na een lange zomer weer eens een vuurtje te maken? Zorg er dan eerst voor dat de schoorsteen schoon is; een vieze of slecht onderhouden schoorsteen kan schoorsteenbrand veroorzaken. Hoewel verzekeringen de schade vaak dekken, wil je schoorsteenbrand het liefst voorkomen. Met deze tips houd je je schoorsteen schoon en kun je hem met een gerust gevoel aansteken.

Laat de schoorsteen vegen

Stoken maakt een schoorsteen vies. Bij de verbranding van hout komt namelijk roet en creosoot vrij. Creosoot is zwaar, dik en heeft wel iets weg van teer. In zijn weg naar boven hecht deze stof zich aan de schoorsteenbekleding. Problematisch, want creosoot is zeer ontvlambaar. Jaarlijks je schoorsteen vegen is dan ook sterk aan te bevelen om schoorsteenbrand te voorkomen. Je kunt zelf aan de slag gaan met een reinigingsblok of speciale veegset, maar ook professionals inhuren. Dit laatste is misschien wel zo prettig. Je weet dan zeker dat het goed gebeurt en je loopt zelf geen onnodige risico’s.

Goed brandhout gebruiken

Gebruik voor het aanmaken van een vuur altijd droog hout. Je kunt bij twijfel een speciale vochtmeter gebruiken. Hiermee zie je in een handomdraai of het hout bruikbaar is. Ook dient hout onbewerkt te zijn. Dat wil zeggen dat het hout geen chemische producten als verf, vernis, oliën of impregneermiddelen mag bevatten. 

Daarnaast speelt het type hout een rol. Het ene hout is namelijk meer geschikt voor stoken dan het andere. Over het algemeen is hout van vruchtbomen prima stookhout. Denk bijvoorbeeld aan hout van een appel-, peren- of kersenboom. Wel is dit vaak wel wat lastig te verkrijgen. Berken-, beuken- en eikenhout zijn goede alternatieven. Gebruik in ieder geval geen naaldhout. Dit bevat te veel hars.

Houd vlammen en rook in de gaten

Vlammen vertellen veel over de verbranding van hout. Zo is een gele en stabiele vlam een teken van een goede verbranding. Is de vlam daarentegen oranje? Dan is de verbranding van het hout niet optimaal. Houd ook de kleur van de rook goed in de gaten. Donkere rook geeft aan dat de schoorsteen hoognodig geveegd moet worden, dat het hout niet droog genoeg is of dat de luchttoevoer onvoldoende is. Bij goede verbranding is de kleur van rook wit of kleurloos.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen